Η Λιθουανία έχει άρει τους περιορισμούς COVID-19 για όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και συνεχίζει να τους χαλαρώνει για άλλες χώρες. Από τις 15 Φεβρουαρίου, όλοι οι επισκέπτες από την ΕΕ /ΕΟΧ και ορισμένες από τις χώρες εκτός ΕΕ—Ισραήλ, ΗΠΑ , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νέα Ζηλανδία, Γεωργία, Ταϊβάν, Ουκρανία—δεν θα απαιτείται πλέον να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολίου, τεκμηρίωση ανάρρωσης , ή αρνητικό τεστ COVID-19 κατά την είσοδό τους στη Λιθουανία.

Από τις 31 Μαρτίου, οι επισκέπτες από άλλες χώρες θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεκμηρίωση ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ COVID-19, ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε πρόσθετες εξετάσεις ή να απομονωθούν. Επιπλέον, όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια Nuvaxovid (Novavax) και Covishield (AstraZeneca) μπορούν ήδη να εισέλθουν στη χώρα.

Αυτή η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της Λιθουανίας ακολουθεί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για άρση ή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς τα παρατεταμένα αυστηρά μέτρα για τον COVID-19 μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν οικονομική και κοινωνική βλάβη. Μετά την εφαρμογή αυτών των αλλαγών, η Λιθουανία παραμένει μια από τις πιο ανοιχτές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια.

«Η Λιθουανία είναι μια από τις πρώτες χώρες στην περιοχή που ανταποκρίνεται γρήγορα και με ευελιξία στη μεταβαλλόμενη φύση του ιού. Οι περιορισμοί που άρθηκαν στέλνουν ένα θετικό μήνυμα σε ολόκληρο τον λιθουανικό τουριστικό τομέα, ο οποίος έχει επηρεαστεί από την πανδημία», δήλωσε η Aušrinė Armonaitė, υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας της Λιθουανίας.

«Οι προηγούμενοι περιορισμοί δεν θα εξυπηρετούσαν πλέον τον ίδιο σκοπό και θα είχαν μόνο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, δεδομένου ότι το τρέχον στέλεχος του ιού θεωρείται πιο ήπιο. Αυτά είναι επίσης καλά νέα για τους τουρίστες και τους Λιθουανούς που ζουν στο εξωτερικό, καθώς και οι δύο ομάδες θα είναι πλέον πιο εύκολο να έρθουν στη Λιθουανία».

Πριν από την πανδημία, σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2019. Με περισσότερα από 977,8 εκατομμύρια ευρώ να ξοδέψουν οι επισκέπτες εκείνο το έτος, ο τουρισμός έγινε σημαντικό μέρος της οικονομίας της χώρας. Αναμένεται ότι η άρση των περιορισμών θα οδηγήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας σε ταχύτερη ανάκαμψη, καθώς η είσοδος στη Λιθουανία από χώρες της ΕΕ /ΕΟΧ τώρα δεν θα διαφέρει από τους κανονισμούς που ίσχυαν στην περίοδο πριν από την πανδημία.

Τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα είναι πλέον ανοιχτά στη Λιθουανία και επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη χώρα με ελάχιστους περιορισμούς ασφαλείας, όπως φορώντας ιατρικές μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και αναπνευστήρες βαθμού FFP2 κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ